Terug terug naar media

Groenprojecten voorbereiden op de winter

6 essentiële stappen om groenprojecten winterklaar te maken

De herfst is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om groenprojecten winterklaar te maken. Of je nu een tuin, park of openbaar groen onderhoudt, een goede voorbereiding zorgt ervoor dat de natuur de koude maanden goed doorkomt en in het voorjaar weer kan floreren. In deze blog nemen we je mee door de zes belangrijkste stappen om je groenprojecten klaar te stomen voor de winter.

Auteur: Malon Gerrits

1. Snoeien: Het juiste moment voor onderhoud

Eén van de eerste stappen in het winterklaar maken van groenprojecten is het snoeien van bomen, struiken en vaste planten. Door dode of beschadigde takken en bladeren te verwijderen, voorkom je de verspreiding van ziektes en plagen en zorg je voor een veilige omgeving. Dit onderhoud is met name van belang voor groenprojecten in parken en openbaar groen, waar veiligheid voorop staat. De herfst is de tijd om deze onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Zorg ervoor dat je de juiste snoeitechnieken gebruikt om de planten gezond te houden en de wonden zo klein mogelijk. Voor bepaalde planten, zoals rozen en fruitbomen, is het verstandig om specifiek in de late herfst te snoeien om de groei in het voorjaar te bevorderen.

Snoei bij voorkeur na de bladval, zodat je duidelijk kunt zien welke takken problemen kunnen veroorzaken tijdens de winterstormen. Vergeet niet om ook afgevallen bladeren op te ruimen. Hoewel bladeren een goede isolatie kunnen bieden voor de grond, kunnen ze ook schimmel en rot veroorzaken als ze in grote hoeveelheden blijven liggen. Mulchen met fijngemalen bladeren kan helpen om de bodem te verrijken zonder de negatieve effecten.

‘Een goede voorbereiding in de herfst legt de basis voor een bloeiende lente.’ 

2. Bescherming van kwetsbare soorten

Voor kwekers en groenvoorzieners die werken met gevoelige planten, is vorstbescherming een essentieel onderdeel van de wintervoorbereiding. Bescherm jonge bomen, exotische soorten en wintergroene planten met jute, rietmatten of speciale beschermhoezen. Dit voorkomt dat de planten schade oplopen door kou, vorst en wind.

Voor gemeentelijke groenvoorzieningen is het raadzaam om na te gaan welke planten of bomen in het openbaar groen extra bescherming nodig hebben. Door vroegtijdige maatregelen te nemen, kunnen schade en kosten worden voorkomen.

Voor kleinere planten of bloembedden kan een laag stro of compost extra isolatie bieden. Vergeet niet om planten in potten naar binnen te halen of in een beschutte plek te zetten waar ze minder worden blootgesteld aan kou en wind.

Bescherming winter

3. Watermanagement: Irrigatiesystemen afsluiten en onderhouden

Irrigatiesystemen en sproeiers zijn gevoelig voor schade door vorst. Zorg ervoor dat je deze systemen tijdig afsluit en het water uit de leidingen laat lopen om te voorkomen dat ze barsten wanneer het vriest. Vergeet ook niet om slangen en waterreservoirs leeg te maken en op een droge, vorstvrije plek op te slaan.

Irrigatiesystemen klaarmaken voor de winter voorkomt dure reparaties en zorgt ervoor dat het systeem in het voorjaar weer direct klaar is voor gebruik.

4. Bodemverzorging: Voeden en voorbereiden

Een gezonde bodem is cruciaal voor de vitaliteit van groenprojecten. Het aanbrengen van compost of organische meststoffen in de herfst zorgt ervoor dat de bodem gevoed blijft gedurende de winter. Voor professionals die werken met grote oppervlakken, zoals gemeenten of hoveniers met projecten in parken of landgoederen, kan een bodemtest inzicht geven in wat de bodem nodig heeft om sterk de winter door te komen. Zo kun je gericht bemesten en de structuur van de bodem verbeteren.

Overweeg ook om een mulchlaag aan te brengen, dit helpt niet alleen om de bodemtemperatuur stabiel te houden, maar voorkomt ook onkruidgroei en beschermt wortels tegen extreme kou.

blowing out dry leaves

5. Beplanting van winterharde soorten

Hoewel de winter vaak wordt gezien als een rustperiode, biedt het ook kansen voor groenbeheerders en kwekers om winterharde planten te introduceren. Denk hierbij aan wintergroene heesters, coniferen of winterbloeiers zoals de Helleborus en Winterviolen. Deze planten zorgen ervoor dat parken, tuinen en openbaar groen ook tijdens de winter aantrekkelijk blijven.

Voor kwekers is het nu de ideale tijd om winterharde planten aan te bieden aan klanten die hun groenvoorzieningen willen versterken tegen de kou. Gemeenten en groenbeheerders kunnen ervoor kiezen om winterbestendige planten toe te voegen aan hun groenprojecten, voor een aantrekkelijke uitstraling gedurende het hele jaar.

Daarnaast is de herfst een uitstekend moment om bomen en struiken te planten. De wortels krijgen dan de tijd om zich te vestigen voordat de vorst intreedt, waardoor ze in het voorjaar sterker en vitaler zijn.

Helleborus

6. Besparen met de ConnectedGreen Besparingstool

Naast fysieke voorbereidingen, is het winterklaar maken van groenprojecten achter de schermen ook erg belangrijk. De ConnectedGreen Besparingstool biedt een slimme manier om de kosten van groenprojecten in kaart te brengen. Deze tool geeft je inzicht in watergift, projectbezoeken en inboetkosten, zodat je precies weet waar je kunt besparen. Dankzij slimme sensoren en realtime data kun je je middelen gericht inzetten, waardoor je watergebruik optimaliseert, het aantal projectbezoeken vermindert en de inboet verlaagt.

Deze slimme aanpak zorgt niet alleen voor kostenbesparingen, maar draagt ook bij aan een duurzamer beheer van jouw groenproject. Zo leg je de basis voor een bloeiend voorjaar met gezonde, groeiende planten en bomen. 

Conclusie

Het winterklaar maken van groenprojecten vereist een zorgvuldige aanpak en aandacht voor detail. Of je nu hovenier, kweker, gemeentelijke groenbeheerder of particulier tuineigenaar bent, het nemen van de juiste maatregelen zorgt ervoor dat je groenprojecten de winter sterk doorkomen en in het voorjaar direct kunnen bloeien. Door te snoeien, te beschermen tegen vorst, irrigatiesystemen af te sluiten, de bodem te verzorgen en winterharde planten te gebruiken, houd je je projecten gezond en duurzaam.

Klaar om jouw groenprojecten winterklaar te maken? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

‘ConnectedGreen – Samen Nederland groener maken!’

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.