Terug terug naar media

De strijd tegen hitte en droogte winnen we met bomen en slimme technologie

In de voortdurende strijd tegen hitte en droogte zijn innovatieve oplossingen cruciaal voor het verbeteren van de leefbaarheid in steden en het beschermen van het milieu. Eén van de meest effectieve wapens in deze strijd zijn bomen. In combinatie met geavanceerde technologie zoals bodemvochtsensoren wordt de impact nog groter. In dit artikel bespreken we hoe de combinatie bomen en slimme sensoren bijdragen aan veerkrachtige en duurzame stedelijke omgevingen.

Auteur: Malon Gerrits

Bomen: de natuurlijke koelers

Bomen zijn meer dan alleen mooie toevoegingen aan onze steden. Ze werken als natuurlijke koelers door schaduw te geven en water via hun bladeren te laten verdampen. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de omgeving daalt en het leefklimaat aangenamer wordt. ConnectedGreen weet hoe belangrijk bomen zijn en moedigt aan om bomen slim te planten met behulp van gegevens en slimme sensoren. Deze sensoren helpen om de bomen precies genoeg water te geven, afgestemd op wat ze nodig hebben.

‘Groene infrastructuur vermindert het hitte-eilandeffect in stedelijke gebieden door schaduw te bieden, verdamping van vocht te bevorderen en wateroverlast te beheersen.’ 

Watergift op maat

Een belangrijke factor voor het succes van bomen in stedelijke omgevingen is voldoende watergift. Met traditionele methoden en processen voor watergift kan water gemakkelijk verspild worden. Ook kunnen bomen en planten op de verkeerde momenten water krijgen waardoor ze te lang droogstaan of juist te veel water hebben gekregen. Maar met ConnectedGreen wordt de watergift op maat afgestemd op de behoeften van individuele bomen. Door gebruik te maken van bodemvochtsensoren kan het systeem nauwkeurig de vochtigheid van de bodem meten waardoor beheerders watergift kunnen optimaliseren. Dit resulteert in efficiënt watergebruik, gezonde bomen en een verhoogde weerstand tegen droogte.

Slimme sensoren voor inzicht en controle

De sensoren verzamelen real-time gegevens over de vochtigheid van de bodem rondom bomen en zijn geïntegreerd met het ConnectedGreen-platform. Hier hebben gebruikers toegang tot gedetailleerde informatie. Stadsplanners, groenbeheerders en andere belanghebbenden kunnen deze data analyseren om de gezondheid van bomen te monitoren en het watergebruik te optimaliseren, wat resulteert in gezondere groenvoorzieningen.

Foto balkontuin

Klimaatadaptatie en duurzaamheid

Het creëren van veerkrachtige en duurzame stedelijke omgevingen is essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. Het combineren van groenvoorzieningen met slimme technologie ondersteunt deze doelstellingen. Door het vergroenen van steden met bomen en het efficiënt beheren van watergift, kunnen steden zich beter aanpassen aan klimaatverandering en de impact van hitte en droogte verminderen. Door de watergift nauwkeurig af te stemmen op de behoeften van de planten, wordt waterverbruik geoptimaliseerd en verspilling geminimaliseerd. Dit resulteert niet alleen in kostenbesparingen, maar draagt ook bij aan een duurzamer waterbeheer. Daarbij neemt het aantal projectbezoeken af, wat resulteert in minder voertuigbewegingen en minder CO2-uitstoot.

De voordelen van vergroening

  1. Verkoeling van de stad: Bomen en groenvoorzieningen verlagen de oppervlaktetemperatuur en bieden schaduw, wat het hitte-eilandeffect vermindert. 
  2. Verbetering van luchtkwaliteit: Groen vangt stof en andere verontreinigingen op, en door CO2 om te zetten in zuurstof via fotosynthese wat de luchtkwaliteit verbetert. 
  3. Waterbeheer: Groene oppervlakken houden regenwater vast en vertragen de afvoer, wat wateroverlast vermindert. 
  4. Verhoging van biodiversiteit: Gezond groen biedt een habitat voor verschillende planten- en diersoorten, wat de biodiversiteit vergroot. 
  5. Leefkwaliteit: Meer groen in stedelijke gebieden verhoogt de leefkwaliteit door natuurlijke schoonheid en recreatiemogelijkheden te bieden. 

Samenwerken voor een groene toekomst

De strijd tegen hitte en droogte vereist niet alleen technologische innovaties, maar ook samenwerking tussen diverse partijen zoals gemeenten, bedrijven en burgers. Door gezamenlijke inspanningen en kennisdeling kunnen we stedelijke gebieden beter voorbereiden op de uitdagingen van klimaatverandering. Initiatieven zoals buurtprojecten voor boomaanplant en educatieve programma’s over duurzaam waterbeheer kunnen de betrokkenheid van de gemeenschap vergroten en bijdragen aan een groenere, veerkrachtigere toekomst.

Conclusie

Het integreren van bomen en slimme technologie, zoals watergift- en bodemvochtsensoren, maakt steden veerkrachtiger en duurzamer. Data en inzichten stellen stadsplanners en groenbeheerders in staat om effectieve maatregelen te nemen ter verbetering van de gezondheid van bomen en optimalisatie van watergebruik. Bovendien is samenwerking tussen diverse partijen en het vergroten van bewustwording onder burgers essentieel voor een groene toekomst. Door gezamenlijke inspanningen, educatieve programma’s en innovatieve technologieën kunnen we stedelijke gebieden beter voorbereiden op de uitdagingen van klimaatverandering en de strijd tegen hitte en droogte winnen. Met ConnectedGreen zetten we stappen richting leefbare en groene steden. Wil jij ook innovatieve oplossingen inzetten in jouw stedelijke omgeving? Neem dan contact met ons op.

‘ConnectedGreen – Samen Nederland groener maken!’

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.