Terug terug naar media

Slim groenbeheer: Hoe Greenwall samen met ConnectedGreen de watergift optimaliseert

Greenwall is een bekend gezicht in de wereld van duurzame oplossingen voor geluidsreductie en groenbeheer. Greenwall komt voort uit een hoveniersbedrijf, maar is inmiddels uitgegroeid tot een specialist in duurzame groene geluidsschermen en stedelijke vergroening. Met projecten in Nederland, België, Luxemburg en zelfs Zwitserland en Ibiza heeft Greenwall al veel bereikt. Maar zoals elk groenbedrijf weet: goed onderhoud is de sleutel tot succes. Daarom werkt Greenwall nu samen met ConnectedGreen, een bedrijf dat slimme bodemvochtsensoren en een handig monitoringsdashboard aanbiedt. Het doel? Groenbeheer makkelijker, efficiënter en duurzamer maken. Kortom, slim groenbeheer.

Auteur: Malon Gerrits

De uitdaging: Gezonde beplanting, minder gedoe

De kant-en-klare hagen en met groen begroeide elementen van Greenwall zijn meer dan alleen een haag om de openbare ruimte groener en mooier te maken. Ze zijn ook bedoeld als geluidswerende schermen die het geluid in de openbare ruimte dempen. Maar zonder gezonde beplanting verliezen deze geluidsschermen hun uitstraling. Droge of slecht onderhouden planten kunnen het effect en de kwaliteit van een groenproject flink ondermijnen. Hoewel de kernfunctie van de Greenwall – geluidreductie – intact blijft, speelt het visuele aspect een cruciale rol in de perceptie van kwaliteit. Een slecht onderhouden beplanting kan het imago van het product en daarmee de tevredenheid van klanten negatief beïnvloeden.

Om dit te voorkomen, biedt Greenwall onderhoudscontracten aan voor hun projecten. Deze contracten zorgen ervoor dat de beplanting de juiste aandacht krijgt, met name in de cruciale eerste periode na aanplant. Daarbij speelt watergift een sleutelrol.

Traditioneel onderhoud kost namelijk vaak veel tijd en geld. Denk aan afspraken voor periodiek watergeven, waarbij soms voor niets een locatie wordt bezocht. Of erger nog: pas ingrijpen als het al te laat is, en planten moeten worden vervangen. Greenwall wilde dit slimmer aanpakken.

De oplossing: Slim groenbeheer dankzij ConnectedGreen sensoren en dashboard

Met de slimme technologie – de sensoren en het dashboard van ConnectedGreen – heeft Greenwall een nieuwe stap gezet in groenbeheer. De vochtsensoren meten continu het vochtgehalte in de bodem. Wanneer de grond te droog of te nat wordt, geeft de sensor automatisch een melding.

Via het ConnectedGreen Dashboard en via de meldingen die het automatisch geeft, kan Greenwall direct zien hoe het met de beplanting gaat. Het dashboard is simpel in gebruik en geeft in 1 oogopslag een overzicht van de bodemvochtigheid op verschillende locaties. Zo hoeven onderhoudsploegen alleen in actie te komen wanneer het echt nodig is. Dit voorkomt overbodige ritjes en bespaart kosten, vooral in afgelegen projecten waar regelmatige handmatige monitoring logistiek en kostentechnisch uitdagender is.

En nog belangrijker, klanten krijgen hierdoor een betrouwbaarder product en Greenwall kan garanderen dat hun groene muren zowel esthetisch als functioneel optimaal blijven presteren.

Erik Muggen, medeoprichter van Greenwall licht toe hoe de sensoren worden gebruikt: “De kwaliteit van onze Greenwall-producten is sterk afhankelijk van de gezondheid van de beplanting. Als een plant niet voldoende water krijgt, gaat deze achteruit, wat direct impact heeft op de kwaliteit en het uiterlijk van onze groene muren.” Door gebruik te maken van ConnectedGreen’s sensoren, kan Greenwall proactief het watermanagement regelen zonder onnodige verspilling, door alleen te irrigeren wanneer het echt nodig is.

Met de inzet van slim groenbeheer verbetert Greenwall de efficiëntie en duurzaamheid van hun projecten.

Hoe Greenwall slim groenbeheer toepast

Een goed voorbeeld van deze aanpak is een project in Capelle aan den IJssel. Hier plaatste Greenwall een geluidsscherm bij een voetbalkooi, misschien beter bekend als een Cruyff Court.

Erik, vertelt: ‘‘We hebben een onderhoudscontract op deze Greenwall, maar deze staat niet bij ons in de buurt, en dus is het niet zo dat we daar regelmatig langs rijden. We willen niet het risico lopen dat de beplanting tegen de Greenwall door droogte kapotgaat en dat er op het moment dat wij komen snoeien er niks meer te snoeien valt. Daarom werken we nu met de bodemvochtsensoren. De sensor geeft ons real-time een bericht van de vochtigheid van de bodem. Ik heb een plaatselijke hovenier gevraagd om de watergift voor ons te doen. Op het moment dat de sensor aangeeft dat hij water zou moeten hebben, stuur ik die hovenier langs om daar water te geven. Dit scheelt een hoop tijd en onnodige projectbezoeken.’’

Dankzij het ConnectedGreen systeem wordt de vochtigheid van de bodem dus dagelijks gemonitord. Op deze manier wordt watergeven efficiënter en voorkomt Greenwall dat planten uitdrogen.

IMG_0488

De voordelen voor Greenwall op een rij

De samenwerking met ConnectedGreen levert Greenwall en haar klanten een aantal grote voordelen op:

  1. Efficiëntie: Onderhoud vindt alleen plaats als het nodig is. Geen onnodige controles meer.

  2. Gezonde planten: De juiste hoeveelheid water op het juiste moment zorgt voor gezonde, groene schermen.

  3. Duurzaamheid: Slim waterbeheer voorkomt verspilling en is beter voor het milieu.

  4. Minder klachten: Door te monitoren en op tijd in te grijpen, blijven projecten in topconditie.

Wat betekent dit voor de groene sector?

Voor andere bedrijven in de groene sector – zoals hoveniers, groenvoorzieners en gemeenten – biedt deze technologie ook kansen. Het ConnectedGreen Dashboard kan helpen om grote projecten beter te beheren. Denk aan parken, openbare ruimtes of grote beplantingsprojecten. Door gebruik te maken van data kunnen groenprofessionals tijd en kosten besparen én zorgen voor tevreden klanten en een betere samenwerking.

Blik op de toekomst

Greenwall ziet de voordelen van deze technologie en zou de sensoren in de toekomst nog vaker willen inzetten. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om bij nieuwe projecten het gebruik van sensoren en het monitoringsdashboard standaard aan te gebieden. Ook ziet Greenwall eventuele mogelijkheden om onderhoudscontracten uit te breiden met slimme monitoring. Zo kunnen klanten erop vertrouwen dat hun groene investering goed wordt onderhouden, zonder dat ze daar zelf naar om hoeven te kijken.

ConnectedGreen ziet ook nog veel toekomstmogelijkheden en is op dit moment druk bezig met het (door) ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten zoals watergiftregistraties in het dashboard. Indien gewenst kan de opdrachtgever hierbij mee kijken en kan de opdrachtnemer aantonen aan haar opdracht te hebben voldaan. Tevens ziet ConnectedGreen veel potentie in de ontwikkeling waar ze momenteel aan werkt; een routeoptimalisatie functionaliteit en een voertuigvolgsysteem middels een samenwerking met zusterbedrijf YesHugo. Hiermee kan op geautomatiseerde wijze een optimale routeplanning gemaakt worden. Dit maakt de werkprocessen efficiënter, bespaart tijd en geld en voorkomt eventuele stress bij de buitenploeg.

Een groenere toekomst begint nu

De samenwerking tussen Greenwall en ConnectedGreen laat zien hoe technologie kan helpen om groenbeheer eenvoudiger en efficiënter te maken. Door slimme oplossingen in te zetten, blijft de kwaliteit van projecten hoog, terwijl onderhoudskosten dalen. Dit is een win-win voor bedrijven in de groene sector én voor een duurzame toekomst.

‘ConnectedGreen – Samen Nederland groener maken!’

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.